marți, 17 mai 2011

Salina turda













 Voi ati fost vreodata la Salina Turda?Eu da acum 2 zile in excursie.mi-a placut acolo cata sare era,chiar am vazut 2 litere facute din sare erau pe pereti.Erau primele 2 litere de la numele meu(O.A.).A fost foarte frumos.Daca vreti si voi sa va distrati puteti merge ori cand doriti.Veti vedea caruselul,veti putea juca biliard,minigolf,popice,pinc-pong si multe altele.va voi arata niste poze din salina:      

sâmbătă, 9 aprilie 2011

Hei,ati vazut pe cineva vreodata xand face ceva stupid,ei bine eu pot sa va zic cine e acel om incredibil de ciudata.un baiat di clasa mea e tare dus cu pluta dar nici nu stiti cat de dus e.in primul rand ia numai note de 4 si e prost,tare prost, nu stie sa inmulteasca 2 ori 3.Oricine ar sti sa zica cat e,nu?!
El vb foarte,foerte urat.
-Sa va zic cum il cheama???
-Da,da!!!
-Bine.Ok.
Pe el il cheaaaaaaaaaaaaama,(plictisitor nu)hai,tudor

miercuri, 2 februarie 2011

Dulciuri expirate de doi ani, în magazinele săteşti din judeţ

Miercuri, 30 Iunie 2010 (14:29:29)

În urma unui control efectuat de către comisarii judeţeni pentru protecţia consumatorilor Suceava, în magazinele săteşti din judeţ au fost depistate zeci de produse, în special dulciuri, cu termenul de valabilitate expirat, în unele cazuri de doi ani.   
„În cadrul acţiunilor de control au fost depistate produse cu data  limită de consum depăşită, acest lucru fiind cu atât mai grav cu cât multe dinte acestea sunt dulciuri, consumate cu predilecţie de către copii. Copiii, prin vârstă, sunt o categorie de consumatori vulnerabilă, comercializarea unor astfel de produse neconforme fiind cu atât mai gravă”, a spus şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Elena Oanea.
Potrivit acesteia,  „SC Rarăul Conserv SRL din comuna Crucea comercializa două sortimente de ciocolată expirate, SC Plai SRL din comuna Vicovu de Sus comercializa napolitane, cremşnit, profiterol, foi de tort, expirate din 2008, margarină şi biscuiţi  expiraţi din 2009, ciocolată, iaurturi, prăjituri, expirate din luna aprilie 2010”. Pentru aceste abateri, societăţile au fost sancţionate cu amenzi în cuantum total de 9000 de lei, iar produsele au fost retrase de la comercializare.

Ce cadou vrei sa primesti de Valentine's Day?

Ce cadou vrei sa primesti de Valentine's Day?
Stii ca el sau ea te iubeste. Dar uneori cu totii putem fi total... nepriceputi in alegerea cadourilor. Decorix.ro vine in ajutorul tau si isi asuma misunea de a fi al tau personal Secret Valentine. Spune ce ti-ai dori sa primesti cadou de Ziua Indragostitilor si noi avem grija ca iubitul tau / iubita ta sa primeasca indicatii subtile.

In plus, ii oferim si perechii tale un cadou: o reducere de 5% pentru produsele din lista ta de preferinte, dar si pentru orice altceva alege sa iti mai ofere cadou.

Noi, cele care va aducem zi de zi cele ma gustoase retete pe coolinaria.ro evident ne-am ales cadouri din domeniul care ne pasioneaza, si anume cel gastronomic, insa tu poti sa iti alegi orice: bijuterii cu sclipici, rame foto, decoratiuni, accesorii si alte obiecte interesante.

Pentru ca suntem foarte sociabile si avem multi prieteni, deci multi musafiri, foarte utile ni s-au parut aparatul de tocat pentru a pregati rapid o salata oricand e nevoie siaparatul electric pentru gogosi, pentru un desert la fel de rapid. Iar pentru o nota de veselie in bucatarie, temporizatorul « buburuza » e perfect: util si haios.

Ne place sa organizam si mese elegante, de aceea am ales inelele pentru servetesub forma de ingerasi. Aceste inele sunt potrivite si la o masa romantica pentru indragostiti.

Cum dragostea e dulce ca un desert, niste prajiturele obtinute in forma de inimioarenu pot lipsi de Valentine’s Day. In plus, modelele pentru painea prajita vor aduce cu siguranta numai zambete in diminetile in doi, indiferent cine pregateste micul dejun.

Tu ce ti-ai dori cadou de Valentine's Day? Iubitul tau stie? Secret Valentine DECORIX iti ofera serviciile sale! 

Pentru idei ingenioase si cadouri romantice pe care le poti comanda confortabil de acasa, viziteaza Decorix.ro. Vei gasi cadouri de Valentine's Day pentru indragostiti, atat pentru ea cat si pentru el, cadouri ce te vor incanta cu siguranta.
Istoria ciocolatei. Afla totul despre ciocolata
Arborele de cacao a fost descoperit in urma cu mai bine de 2000 de ani in padurile tropicale din continentul american. Pastaile acestui tip de arbore contin seminte ce sunt procesate pentru a obtine pudra de cacao. Aceasta este folosita in producerea ciocolatei.
Istoria ciocolatei incepe inca din 250-900 I.H., cand maiasii utilizau arborii de cacao, pe care i-au adus din padurile tropicale, pentru a-i cultiva. Ei recoltau, fermentau, prajeau si macinau semintele de cacao pentru a le transforma intr-o pasta.
Aceasta pasta era amestecata cu apa, ardei iuti si faina de porumb pentru a crea o bautura spumoasa si condimentata, de ciocolata.
In cultura Maya, populatia avea dreptul sa bea ciocolata doar la ocazii
; in rest, acesta bautura era destinata folosirii doar de catre regi. Insa, in cultura Azteca, doar preotii, militarii decorati, conducatorii si comerciantii foarte instariti aveau dreptul sa utilizeze aceasta licoare regala.
Totodata, ciocolata a reprezentat un element foarte important al spiritualitatii acestor doua culturi, maiasa si azteca. Boabele de cacao erau oferite de catre marii preoti drept ofrande pentru zei, iar in timpul ceremoniilor religioase era servita bautura de ciocolata.
Boabele de cacao au ajuns pentru prima data in Europa in anul 1521, atunci cand Mexicul a fost cucerit de catre spanioli. Deoarece a devenit, in timp, un produs
de export foarte scump, ciocolata a mai ramas inca 300 de ani de atunci bautura celor bogati.
Cand au adus ciocolata in tara, spaniolii au inceput sa-i modifice compozitia. Prin incercarea lor de a scapa de gustul puternic amar, acestia au adaugat scortisoara si zahar bauturii. Ciocolata indulcita a devenit in scurt timp cel mai mare capriciu al continentului.
Spaniolii au tinut inca 100 de ani secretul ciocolatei, din momentul cand au adus-o in tara lor. Cand a reusit sa ajunga in toata Europa, ciocolata a devenit produs de lux. In Franta, datorita costului foarte ridicat al importului de zahar si cacao, ciocolata era interzisa, fiind consumata doar la curtea regelui.
Dezvoltarea exportului de cacao a produs schimbari diferite pe continente diferite. Daca in Europa capetele incoronate comandau noi tipuri de seturi de portelan si argint, special concepute pentru a bea ciocolata, in America Latina deja erau create colonii de sclavi pentru a munci plantatiile de arbori de cacao.
Din anul 1800, odata cu dezvoltarea tehnologiei si cu Revolutia Industriala, procesul de producere al ciocolatei a suferit schimbari majore. Inventarea demasini


Informatii ciocolata Cultivarea arborelui de cacao este atestata documentar inca din anul 1100 i.Hr. Populatiile stravechi, precum Maya si Azteca, cultivau cacao din care isi preparau apoi diverse bauturi.
Ciocolata adevarata contine atat unt de cacao (partea grasa) cat si pudra de cacao (partea non-grasa)
De aceea, specialistii considera ca ciocolata alba nu se califica pentru a fi denumita “ciocolata” (ciocolata alba contine doar unt de cacao, nu si pudra de cacao).
Ciocolata este recunoscuta pentru calitatile benefice sanatatii pe care le are.
Astfel, este demonstrat ca, mancata in cantitati moderate, ciocolata reduce presiunea arteriala si numarul de radicali liberi dar ajuta si la imunatatirea nivelui de serotonina din creier (serotonina este hormonul asociat cu starea de fericire).

Coasta de Fildes este cel mai mare producator de cacao din lume.
Aproximativ 43% din productia mondiala de cafea provine de aici. Coasta de Fildes este, totodata, si unul din cei mai mari exportatori de ulei de palmier.
aproximativ 90% din fermele producatoare localizate in Coasta de Fildes utilizeaza in productie diverse forme de sclavagism.
De aceea, unii producatori de ciocolata au introdus conceputul de “Schimb corect” (Fair Trade) iar fermele producatoare parte a acestui acord primesc o remuneratie mai mare.
considerata bun de lux, cacaua era deseori folosita ca moneda de schimb in cadrul triburilor de indigeni americani? Aceasta practica a incetat sa mai existe odata cu patrunderea europenilor, dupa descoperirea lui Cristofor Columb.
primul transport comercial de boabe de cacao din America in Europa a fost facut in anul 1585.
Cacaua era consumata atunci sub forma de bautara
Ciocolata asa cum este consumata astazi, in forma solida, a fost inventata la sfarsitul secolului 18 in Torina, Italia?
unul din primii mari producatori de ciocolata a fost italianul Pierre Paul Caffarel. Acesta si-a deschis, in 1826 propria fabrica de ciocolata si, cu ajutorul unei ingenioase si revolutionare masini de fabricat, inventata de italianul Bozelli din Genoa, reusea sa produca aproximativ 300 de kilograme de ciocoalata pe zi, un record la acea vreme.
Acelasi Pierre Paul Caffarel obtine un nou succes de piata rasunator 26 de ani mai tarziu, in 1852, cand inventeaza un sortiment inedit de ciocolata cu alune si migdale. Acest sortiment este cunoscut si celebru si azi sub numele de gianduia.
Pudra de cacao si untul de cacao au inceput sa fie folosite incepand cu 1828 cand germanul Coenraad Johannes van Houten a inventat o metoda prin care sa se poata separa compozitia boabelor de cacao.
Istoria ciocolatei. Afla totul despre ciocolata
Arborele de cacao a fost descoperit in urma cu mai bine de 2000 de ani in padurile tropicale din continentul american. Pastaile acestui tip de arbore contin seminte ce sunt procesate pentru a obtine pudra de cacao. Aceasta este folosita in producerea ciocolatei.
Istoria ciocolatei incepe inca din 250-900 I.H., cand maiasii utilizau arborii de cacao, pe care i-au adus din padurile tropicale, pentru a-i cultiva. Ei recoltau, fermentau, prajeau si macinau semintele de cacao pentru a le transforma intr-o pasta.
Aceasta pasta era amestecata cu apa, ardei iuti si faina de porumb pentru a crea o bautura spumoasa si condimentata, de ciocolata.
In cultura Maya, populatia avea dreptul sa bea ciocolata doar la ocazii
; in rest, acesta bautura era destinata folosirii doar de catre regi. Insa, in cultura Azteca, doar preotii, militarii decorati, conducatorii si comerciantii foarte instariti aveau dreptul sa utilizeze aceasta licoare regala.
Totodata, ciocolata a reprezentat un element foarte important al spiritualitatii acestor doua culturi, maiasa si azteca. Boabele de cacao erau oferite de catre marii preoti drept ofrande pentru zei, iar in timpul ceremoniilor religioase era servita bautura de ciocolata.
Boabele de cacao au ajuns pentru prima data in Europa in anul 1521, atunci cand Mexicul a fost cucerit de catre spanioli. Deoarece a devenit, in timp, un produs
de export foarte scump, ciocolata a mai ramas inca 300 de ani de atunci bautura celor bogati.
Cand au adus ciocolata in tara, spaniolii au inceput sa-i modifice compozitia. Prin incercarea lor de a scapa de gustul puternic amar, acestia au adaugat scortisoara si zahar bauturii. Ciocolata indulcita a devenit in scurt timp cel mai mare capriciu al continentului.
Spaniolii au tinut inca 100 de ani secretul ciocolatei, din momentul cand au adus-o in tara lor. Cand a reusit sa ajunga in toata Europa, ciocolata a devenit produs de lux. In Franta, datorita costului foarte ridicat al importului de zahar si cacao, ciocolata era interzisa, fiind consumata doar la curtea regelui.
Dezvoltarea exportului de cacao a produs schimbari diferite pe continente diferite. Daca in Europa capetele incoronate comandau noi tipuri de seturi de portelan si argint, special concepute pentru a bea ciocolata, in America Latina deja erau create colonii de sclavi pentru a munci plantatiile de arbori de cacao.
Din anul 1800, odata cu dezvoltarea tehnologiei si cu Revolutia Industriala, procesul de producere al ciocolatei a suferit schimbari majore. Inventarea demasini
 industriale pentru macinat boabele de cacao si pentru crearea amestecului de ciocolata a facut ca acest produs sa nu mai fie consumat doar in stare lichida, ci si in cea solida, sub forma de tablete.
Dezvoltatea tehnologica nu a adus insa si modificari in procesul de crestere si recoltare a boabelor de cacao. Chiar si in prezent se folosesc exact aceleasi proceduri ca acum 2000 de ani. Boabele de cacao sunt recoltate, fermentate, uscate, curatate si macinate, actiuni desfasurate in mare parte manual.
In prezent, ciocolata este produsa in milioane de forme si sortimente. Ceea ce a inceput prin a fi o bautura iute si amara folosita in procesiuni religioase a ajuns cel mai iubit produs dulce din lume.
Ciocolata este si un bun afrodisiac.